12 Şubat 2014 Çarşamba

INCOTERMS

                                      INCOTERMS

                          Uluslararası taşıma şekillerine verilen isimdir.Kanun hükmündedir.Dış ticaret işlemlerinde taraflar arasındaki anlaşmazlıkları gidermek ve malın teslimatı sırasında yapılacak olan harcamaların ve ortaya çıkabilecek hasar ve rizikoların kime ait olacağını tespit etmek amacıyla Uluslararası Ticaret Odası kısa adı "Incoterms" olan ticari terimlerin yorumlanmasını sağlamış ve incoterms adlı bülteni yayınlamıştır.
                          Her ihracat ve ithalat işleminde taraflar bazı şartlara açıklık getiemek zorundadır.Örneğin taşıma giderleri kime ait olacak?ya da sigorta giderleri kime ait olacak?veya satılan mal alıcıya nerede teslim edilecek gibi sorulara açıklık getirmek zorundadırlar.Zira ortaya çıkabilecek herhangi bir anlaşmazlık halinde uluslararası kabul görmüş standart terimler tarafların haklarını aramalarında daha gerçekçi ve adil bir yol izlenmesini mümkün kılar ve sorunları ortadan kaldırır.
         

  1.   EX WORKS: TİCARİ İŞLETMEDE TESLİM
            İHRACATÇININ SORUMLULUKLARI:İhracatçı belirlenen bir tarihte malları kendi işletmesinde alıcıya verilmek üzere hazır eder ve alıcıya burada teslim eder.

            İTHALATÇININ SORUMLULUKLARI:Belirlenen tarihte ihracatçının işletmesinden malları teslim alıp mal bedelini öder.İhracat ve ithalat için gerekli bütün belgeleri düzenleyip bunların masrafını karşılar.Sigorta kendisine aittir.Yolda malın başına birşey gelirse ihracatçıyı sorumlu tutamaz.

   2.       FCA : FREE CARRIER:TAŞIYICIYA TESLİM

           Satıcı alıcının getirdiği yere malları teslim eder.Örneğin Fransadan gelen malların Borusan Lojistiğe yani taşıyıcısına teslim edilmesi.

  3.        FAS: FREE ALONSIDE SHIP :GEMİ DOĞRULTUSUNDA TESLİM

            Gemi yanında,gemi önünde teslim şeklidir.Satıcı;alıcı tarafından ismi belirtilen yükleme limanında yine alıcının ismini verdiği geminin ynında ve alıcının belirttiği zamanda malları bulundurmakla yükümlülüğünü yerine getirmiş olur.

  4.        FOB: FREE ON BOARD: GÜVERTEDE TESLİM

           Satıcı,malların yüklendiği tüm detayları alıcıya bildirmekle yükümlüdür.Satıcı, malların varış noktasına  ulaşıncaya kadar geçen süre içinde mala ilişkin her türlü kayıp ve hasarı üstlendiği bir teslim şeklidir.Her türlü masrafı ithalatçı üstlenir.
  
   5.    CFR: COST AND FREIGHT: VARIŞ LİMANINA KADAR NAVLUN ÖDENMİŞ OLARAK TESLİM 

          Mallar satıcı tarafından taşıma sözleşmesi yapılmış ve navlunu ödenmiş olarak varış limanında alıcıya teslim edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder